Sări la conţinut

Manipularea ignorantei

mai 15, 2013

Avem un nou scandal de coruptie morala. Sau etica. Sau pur si simplu o ignoranta nociva si bezmetica.Deci … suedezul Paul Hansen, cistigatorul World Press Photo, a fost prins trisand. Conform unui „specialist analist”, fotografia cistigatoare  http://www.worldpressphoto.org/awards/2013/spot-news/paul-hansen a fost trucata. Preluind un material de pe extremetech.com, Mediafax imprastie zvonul spunand ca „Fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2012 a fost trucată. Cum a păcălit juriul” dar ca „evenimentul în sine surprins în fotografie – bărbaţii care transportă cadavrele a doi copii pe străzile din Gaza – nu este trucat, dar fotografia în sine este „aproape sigur” compusă din trei fotografii diferite, cu elemente extrase din fiecare dintre imagini şi reîmbinate şi obţinând, prin manipulare, o iluminare mai puternică pe chipurile bărbaţilor.” Nimic nou, in titlu spui ceva iar in text altceva. Dupa 20 de minute, Realitatea preia cu copy paste textul agentiei, B1.ro da si el copy paste la acelasi text. Cuget liber procedeaza identic, iar lista continua cu multe site-uri mai mult sau mai putin populate de vizitatori. Evenimentul este mai scurt, adaugind in final declaratia reprezentanților World Press Photo care îl susțin pe câștigător: ”Paul Hansen a explicat pas cu pas cum a realizat acea fotografie. Nu avem niciun motiv să ne îndoim de autenticitatea ei”. Si multi altii reiau stirea, doar ca sa isi umple spatiul si sa fie, cum se spune, update cu stirile. Nimeni nu vine cu nimic in plus, cu o parere de la oricine care poate umple un vid facut de aceasta acuzatie. Si nu ma gindesc la Paul Hansen, apropo, am vrut sa dau link la fotografie de pe site-ul lui,  http://www.paulhansen.se/, insa fotografia in cauza nu este postata. In schimb sunt altele, la fel de impresionante, din multe alte locuri de conflict armat. Pe mine unul m-ar fi interesat parerea unui fotoreporter care a fost prin locurile frecventate de Paul Hansen sau care activeaza in acelasi domeniu cu el, sa zicem un Radu Sigheti de la Reuters, un Vadim Vijeu de la AP, un Daniel Mihailescu de la AFP. Poate cineva care a fost de curand prin Irak, Afganistan, Siria, Egipt. Poate un Kosovo, Sarajevo sau macar si-a luat niste bastoane in cap prin Piata Revolutiei.

Am dat-o in pustiu de deontologie romaneasca, am abandonat atitudinea boului din turma , am inchis site-urile „specializate” in stiri bombe fisaite si m-am lansat in NET cautatand de unul singur in presa internationala. Limba engleza imi suna placut si familiar asa ca a fost o placere sa vad cum fac unii presa. M-am dus pe site-ul publicatiei pentru care lucreaza Paul Hansen, Dagens Nyheter sau DN.se,  site care a postat tirziu aseara o stire care confirma ca World Press Photo a desemnat 2 specialisti care sa examineze fotografia. Amandoi insa l-au absolvit de orice vina pe fotoreporter. In incheiere o scurta declaratie  a editorului Dagens Nyheter, Peter Wolodarski: „It’s scary to false accusations on a blog can have a global distribution and thereby turned into a smear campaign.”

La o cautare mai adanca pe Google gasesc un articol pe site-ul

Huffingtonpost.co.uk care publica o declaratie a World Press Photo „The photograph by Paul Hansen, which has been selected as World Press Photo of the Year 2012 by the contest jury, has been subject to heated discussion about the level of enhancement of the image file.

Paul Hansen has previously explained in detail how he processed the image. World Press Photo has no reason to doubt his explanation.However, in order to curtail further speculation – and with full cooperation by Paul Hansen – we have asked two independent experts to carry out a forensic investigation of the image file. The results will be announced as soon as they become available.”

Nu m-a intrebat nimeni dar raspund. Nu traduc ca sa nu nasc sindromul telefonul fara fir. Dau doar copy paste si amintesc sursa. Ca asa-i normal, nu doar ca asa procedeaza toti. De pe site-ul de mai sus gasesc un link catre news.com care gazduieste citeva declaratii ale impricinatului:”But speaking exclusively to news.com.au, Hansen said the „photograph is certainly not a composite or a fake”.I have never had a photograph more thoroughly examined, by four experts and different photo-juries all over the world.” Si ca sa avem si o cireasa, Paul ne spune ce tehnici de prelucrare a facut„In the post-process toning and balancing of the uneven light in the alleyway, I developed the raw file with different density to use the natural light instead of dodging and burning. In effect to recreate what the eye sees and get a larger dynamic range.To put it simply, it’s the same file – developed over itself – the same thing you did with negatives when you scanned them.”

In final, declaratia presedintelui juriului, Santiago Lyon de la Associated Press „We are confident that the images conform to the accepted practices of the profession.”

Aici avem in interesant link al celor doua fotografii puse cap la cap: http://www.flickr.com/photos/gunthert/8485283411/sizes/o/in/photostream/. La ce trebuie sa va uitati? Prima fotografie este cea trimisa la WPP in ianuarie 2013 iar cea dea doua este publicata de Dagens Nyheter in noiembrie 2012. Aici sa fie doua din cele 3 fotografii pe care Neal Krawetz zice ca sunt suprapuse? Prima  a fost deschisa in camera caw la 2012-11-20T17:19:09+01:00 iar a doua la 2013-01-04T14:44+01:00, iar a treia fotografie la 2013-02-15T11:23:04+01:00. Este posibil ca cele trei fotografii suprapuse invocate de „specialistul”  Neil Krawets sa nu fie decat 3 editari diferite in camera raw ale aceleiasi fotografii? Sau poate ca „renumitul specialist” considera ca suprapunerea de 3 ori ale aceleasi imagini inseamna manipulare? Sau ca post procesarea inseamna fake? Mai am un link, http://www.hackerfactor.com/blog/index.php?/archives/550-Angry-Mob.html unde cele 2 imagini sunt suprapuse si se poate vedea manipularea in cauza.

De unde a plecat totul. Cine-i Neal Krawets, care se autointituleaza specialist analist in computere?Am gasit multe referiri despre el insa voi posta doar un link http://bogusbirthcertificate.blogspot.ro/. Un lucru este clar. Nu are nici o tangenta cu fotografia.

Stau si ma intreb. Este oare vreun fotograf care sa nu fi folosit Photoshop? Crede cineva ca o fotografie apare publicata undeva fara sa treaca prin Photoshop? Ce inseamna manipulare? Ce inseamna incredere? Aduc iar afirmatia organizatorilor „We are confident that the images conform to the accepted practices of the profession.”

Are cineva un motiv sa se indoiasca de caracterul si profesionalismul lui Paul Hansen? Eu nu. Poate pentru ca nu fac parte din turma?

PS.A fost dat verdictul, aici https://nppa.org/news/world-press-photo-verifies-paul-hansens-winning-picture.Multumesc Radu Sigheti.

Am postat si fotografia in forma de download WORLD PRESS PHOTO 2013 PAUL HANSEN

From → Uncategorized

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: